Fruit
La Casa de Papa heeft een mooie tuin met verschillende fruitbomen! Het is zonde als rijp fruit op de grond valt en niet gebruikt wordt. Appels, peren, sinaasappels, mandarijnen en kaki (Sharonfruit) bieden heerlijke mogelijkheden voor
snacks, sap, of om te verwerken in gerechten. Vergeet niet om regelmatig te oogsten zodat je het meeste uit je bomen haalt en voorkomt dat fruit bederft op de grond.
De Kaki is wat minder bekend bij ons. Je kunt direct in de kaki happen, maar de schil kan wat stevig zijn. Wij adviseren je om de kaki te schillen of doormidden te snijden en uit te lepelen. Kaki is heerlijk op zichzelf, maar
kun je ook gebruiken in een dessert, salade, smoothies of als ontbijt met wat yoghurt.
Heb je favoriete recepten voor het fruit dat je oogst?
Elk fruit heeft zijn eigen oogstperiode, afhankelijk van het type boom, het klimaat en de regio. Hier is een overzicht van de oogstperiodes voor de fruitsoorten:
- Appelbomen: Oogsttijd varieert per ras, maar de meeste appels zijn rijp vanaf eind augustus tot oktober.
- Sinaasappelbomen: De oogstperiode voor sinaasappels is meestal tussen november en maart, afhankelijk van het klimaat.
- Mandarijnbomen: Mandarijnen worden vaak geoogst tussen november en januari, maar dit kan ook wat eerder of later zijn, afhankelijk van de variëteit.
- Mispel: De mispel (Mespilus germanica), ook wel “wilde mispel” is een heester uit de rozenfamilie (Rosaceae).
- Peren: De peren zijn geelgroen met rode vlekken op de aan de zon blootgestelde zijde. Het vruchtvlees is wit van kleur, zeer sappig en zoet met een milde geur en aroma.
- Sharonfruit (kaki): Kaki wordt doorgaans geoogst in de late herfst, van oktober tot december, wanneer de vruchten volledig rijp zijn.